Ja używam kosmetyków do cery tłustej, mieszanej i wrażliwej. Mam ten problem od kilku lat i trudno mi sobie z nim skutecznie poradzić. Tym bardziej że wraz z cerą tłustą zaczął się pojawiać trądzik. Nie obejmuje dużych części twarzy, ale potrafi utrudnić życie. Czytałam o takich sposobach radzenia sobie z nadmiarem sebum
https://mileco-kosmetyki.pl/sebum-na-tw ... zic/b_rqkq, ale niewiele pomagają. Prowadziłam jednak swego rodzaju dzienniczek, żeby określić, co powoduje nasilenie się u mnie trądziku. Oczywiście na pierwszym miejscu była faza cyklu, ale wśród innych czynników znalazło się np. jedzenie słodyczy i pikantnych potraw. O tym, że cukier może nasilać dolegliwości trądzikowe, wiedziałam, ale o pikantnych potrawach to nie. Na szczęście nie jadam ich zbyt często, więc za nimi szczególnie nie tęsknię.
Jeżeli chodzi o inne kosmetyki do pielęgnacji, to dużą wagę przykładam do pielęgnacji włosów. Uwielbiam testować kosmetyki do włosów i szukać nowości. Regularnie wykonuję różne domowe zabiegi takie jak olejowanie, kremowanie czy miodowanie. Zakochałam się w produktach od Anwen, uważam, że jest to marka o niebo lepsza od większości dobrze znanych drogeryjnych producentów. W sumie dzięki jej stronie dowiedziałam się, czym jest porowatość włosów i na tej podstawie zaczęłam dobierać kosmetyki. Okazało się to strzałem w dziesiątkę i mam rozpiskę olejów, które powinnam stosować (włosy średnioporowate). Poza tym tradycyjnie jakiś lekki balsam do ciała lub mleczko, bo tylko na twarzy skórę mam aż tak wymagającą.